Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Retningslinjer for fritagelse fra undervisning

Generelt

For at sikre kontinuitet samt god trivsel og læring for såvel den enkelte elev som for fællesskabet, er det vigtigt at eleverne møder stabilt. Vi samarbejder derfor mellem skole og hjem ud fra nedenstående retningslinjer samt ud fra Børne- og unge forvaltningens procedure for bekymrende fravær.

Når et barn er indskrevet i skolen, er der mødepligt til al undervisning.

 

Fravær pga. sygdom

Hvis et barn er syg, skal forældrene så snart det er muligt, give besked til klasselæreren om fraværet via kontaktbogen i forældreintra.

Ved længerevarende fravær skal det i samarbejde mellem skole og forældre vurderes, om der er behov for sygeundervisning.

Klasselærerne orienterer forældrene om den enkelte elevs fravær i forbindelse med skole-hjem samtalerne. Forældrene kan forvente at blive kontaktet af lærer eller ledelse, hvis der er tale om bekymrende fravær.

 

Anmodning om fri til ferie og familiebegivenheder

Vi opfordrer kraftigt til at man så vidt det er muligt i forhold til ens arbejde, afholder ferie i skolens ferieperioder.

Forældre kan anmode skolen om at deres barn får fri fra undervisningen

  • Hvis der er tvingende grunde til at ferien ikke kan afholdes indenfor skolens ferieplan
  • Hvis der er særlige begivenheder og forhold i familien

 

Ved ønske om fri i op til tre skoledage kan klasselærerne give fri, hvis der i øvrigt ikke er bekymrende fravær. Ved fritagelse ud over tre dage, træffes beslutning af skoleledelsen i samråd med klasselærere. Ved fritagelse påtager forældrene sig ansvaret for at følge op på den undervisningen barnet kommer til at mangle.

Imødekommelse af ønske om fritagelse fra undervisningen sker ud fra en vurdering af elevens behov for at holde fri, sammenholdt med det afbræk i undervisningen, som fraværet vil indebære for den enkelte og for klassen.

Ønske om fri til ferie skal gives i god tid, helst ved skoleårets start.

Det er ikke muligt at få fri til f.eks. fritidsarbejde og fritidsaktiviteter, dog gælder særlige regler for musikundervisning og eliteidrætsudøvelse – se afsnit herom.

 

Fritagelse i idræt

En elev kan af helbredsmæssige grunde helt eller delvist fritages for deltagelse i idræt, hvis forældrene beder om det. Drejer det sig om fritagelse en enkelt gang, kan tilladelse gives af klasselærer. Hvis der er tale om længerevarende fritagelse for faget, træffes beslutningen af skolens leder, evt. på baggrund af lægeattest.

Ved fritagelse for den praktiske del af idræt skal eleven fortsat være til stede i undervisningen.

Fritagelse i kristendomskundskab

Et barn skal efter anmodning fritages for at deltage i undervisningen i kristendomskundskab, når forældremyndighedens indehaver skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets religionsundervisning. Fritagelse kan normalt kun ske fra begyndelsen af et skoleår. Er barnet fyldt 15 år, kan fritagelse kun ske med barnets samtykke.

Fritagelse i forbindelse med frivillig musikundervisning og udøvelse af eliteidræt

En elev kan fritages for undervisning i valgfag eller en del af den understøttende undervisning, hvis eleven går til frivillig musikundervisning i sin fritid eller udøver idræt på eliteplan. Ved fritagelse i forbindelse med eliteidræt indhenter forældrene en udtalelse fra barnets idrætsklub til skolen.

For at kunne blive fritaget, skal skolen vurdere at det er fagligt forsvarligt at eleven fritages. Hvis der er tale om fritagelse for understøttende undervisning, kræver det at eleven fagligt vurderes at kunne følge fagenes læringsmål. Skolen vurderer ligeledes hvornår det er mest hensigtsmæssigt at fritagelse ligger.

Der kan ikke gives fritagelse for andre fag end valgfag og i understøttende undervisning. Ønske om fritagelse indgives til skolens ledelse.

 

Tiltrådt af skolebestyrelsen d. 6. september 2016